Alertă în Balcani. Mai multe drone lansate din Kosovo în Serbia, una a fost doborâtă de armata sârbă

de: Cătălina Burghelea
02 11. 2022

Serbia confirmă că armata sa a doborât, miercuri, o dronă care zbura în proximitatea unor facilităţi militare, în apropiere de Kosovo. Anterior, ministrul sârb al Apărării, Milos Vucevic, a dezvăluit că mai multe astfel de dispozitive fără pilot au fost depistate pe teritoriul sârb, motiv pentru care preşedintele Aleksandr Vucic a ordonat un „nivel mai ridicat de alertă” al forţelor militare pentru siguranța populației.

Stare de alertă în Serbia

Mai multe drone au pătruns în spațiul aerian sârb din Kosovo, în ultimele trei zile, a declarat, miercuri, ministrul Apărării, pe fondul tensiunilor accentuate dintre Belgrad și fosta sa provincie, care a câștigat independența după o revoltă de gherilă. Guvernul de la Pristina a negat acuzația, spunând că astfel de drone nu provin de pe teritoriul său.

Neînțelegerile au reapărut după eforturile Pristinei de a determina minoritatea sa sârbă să-și schimbe vechile numere de înmatriculare ale mașinilor, care datează din anii 1990, când Kosovo făcea parte din Serbia.

„Drona, care zbura dinspre muntele Kopaonik (n.r. – la frontiera cu Kosovo) în direcţia unor instalaţii militare, a fost doborâtă prin măsuri de bruiaj electronic”, a transmis Serbia, adăugând că armata țării va continua să neutralizeze dronele ce apar în zona de interdicţie de zbor la frontiera dintre Serbia şi Kosovo.

Mai multe drone au intrat în spațiul aerian al țării. Kosovo neagă implicarea

Originea aparatului, identificat drept „o dronă comercială”, nu a fost precizată. Anterior, ministrul sârb al Apărării, Milos Vucevic, a semnalat că mai multe astfel de dispozitive au intrat, în ultimele zile, în spaţiul aerian al Serbiei, venind dinspre Kosovo. Însă, guvernul de la Priştina se declară nevinovat.

La scurt timp după semnalarea pericolului, preşedintele Aleksandr Vucic a cerut „eliminarea” oricărei drone care intră în spaţiul aerian al Serbiei şi a dispus un „nivel mai ridicat de alertă” al forţelor militare.

Ministrul Apărării din Kosovo, Armend Mehaj, a negat că dronele zburau în Serbia din Kosovo, a cărei majoritate etnică albaneză s-a ridicat împotriva guvernării represive de la Belgrad în 1998-99, ceea ce a dus la independența în 2008.

„Un astfel de discurs este doar un pretext pentru creșterea numărului de trupe sârbe în jurul graniței kosovare, ca mijloc de răspândire a stării de panică în rândul cetățenilor ambelor state”, a acuzat Mehaj.

Tensiuni uriașe între Belgrad şi Pristina

Incidentele survin într-un moment în care tensiunile dintre Belgrad şi Pristina au escaladat după decizia guvernului kosovar de a aplica gradual, de la 1 noiembrie 2022, măsura de a le impune sârbilor să-şi înlocuiască plăcuţele de înmatriculare auto cu unele acceptate de autorităţile din Kosovo, măsură care a provocat violenţe în luna iulie.